Chrupavka nie je stuhnutá a ani nepociťujete žiadne obmedzenia.
Trhliny v chrupavke sú hlboké, ale nezasahujú do kosti.
Vyskytujú sa časti kosti, ktoré nie sú pokryté chrupavkou.
Kĺby sa aktívne zúčastňujú každého vášho aj najmenšieho pohybu. Keď sú zdravé, máme tendenciu svoje kĺby prehliadať. Ale je veľmi dôležité starať sa o ne ešte pred tým, než nejaké problémy nastanú, pretože je veľmi zložité im zaistiť dostatočnú výživu a dostať ich do pôvodnej formy, vzhľadom k ich nízkej mineralizácii a faktu, že nemajú žiadne nervové zakončenia, krvné ani lymfatické cievy. Existuje tak celý rad faktorov, ako napríklad vek, zlý životný štýl, sedavé zamestnanie, stres alebo obezita, ktoré môžu naše kĺby poškodiť. Nie je vôbec výnimočné, že sa toto stáva i aktívnym ľuďom, ktorí svojim kĺbom nevenujú dostatočnú pozornosť.
Aktívne športovanie je skvelou podporou pre vaše kĺby i chrbticu. I mierna telesná aktivita pomáha udržať normálnu pohyblivosť kĺbov a môže predchádzať ich stuhnutosti. Len krátka prechádzka každý deň alebo krátke cvičenie bude mať pozitívny účinok na vaše zdravie. Nezabudnite si vybrať to správné cvičenie pre vás a tiež ho správne vykonávať, aby ste predišli možnému zraneniu. Nie všetky cvičenia či techniky namáhajú vaše kĺby rovnako. Bez ohľadu na to, akú fyzickú aktivitu ste si vybrali, vždy sa pred výkonom tejto aktivity poriadne zahrejte a na záver nezabúdajte na pretiahnutie. Tiež by ste mali užívať po každom cvičení Proenzi Active. Produkt je dostupný v malých ampulkách, ktoré sa skvelo hodia i na cesty, takže ich môžete mať so sebou, kamkoľvek sa vydáte.
Kĺbové problémy vždy začínajú chrupavkou. Toto mäkké, pružné tkanivo chráni hlavu kĺbovej jamky a povrch kosti pred opotrebením, umožňuje vstrebávanie nárazov, kĺzanie po povrchu a zabraňuje treniu. Využívanie chrupavky a jej opotrebenie je úplne prirodzený proces, ktorý sa ale môže značne zrýchliť kvôli opakujúcimu sa preťaženiam alebo malým zraneniam.
Ďalšie poruchy normálnej funkcie kĺbov môžu byť ďalej spôsobené faktormi ako je napríklad preťažovanie tela, nesprávna fyzická aktivita alebo intenzívna farmakoterapie.
Správne zvolená diéta má veľký vplyv na dobrý stav vašich kĺbov. Mali by sme tak mať na pamäti, že veľa živín má pozitívny vplyv na silu našich svalov, kĺbov a kostí. Na druhej strane, nezdravé stravovanie a zlý životný štýl môže zásadne zhoršiť vašu telesnú kondíciu.
Fast food - obsahuje veľa konzervačných látok a nasýtených mastných kyselín, ktoré môžu zvyšovať zápalové pochody v našom tele. Navyše je toto jedlo obvykle veľmi kalorické, čo má samozrejme vplyv na zvýšenie telesnej hmotnosti,čo pre kĺby znamená ďaleko vyššiu záťaž. Silná káva a čaj - podieľajú sa na strate vápnika a obmedzujú vstrebávanie bielkovín, ktoré sú pre naše kĺby extrémne dôležité. Cukor a produkty obsahujúce vysoký obsah cukru - cukor je zodpovedný za stratu hustoty spojivových tkanív. Cukor tiež mení štruktúru kolagénu a tiež môže prispievať k jeho nedostatku. Produkty bohaté na tuky živočišného pôvodu - výrazne okysľujú naše telo a sú hlavným zdrojom kyseliny arachidonovej, ktorá v rámci metabolických procesov iniciuje tvorbu prostagladínov a leukotrieny, ktoré vyvolávajú bolesť.
Celozrnné produkty (pečivo, cestoviny, otruby) - sú skvelým zdrojom vlákniny a vitamínov B, ktoré odstraňujú voľné radikály. Strukoviny (fazuľa, cícer, šošovica, hrášok) - sú výborným zdrojom bielkovín, ktoré sú jedným zo stavebných kameňov kĺbovej chrupavky. Tiež obsahujú vlákninu a vitamíny skupiny B. Tučné ryby (losos, makrela, sardinky, tuniak, sleď, platesa) a morské plody - skvelý zdroj omega-3 mastných kyselín, ktoré zlepšujú pohyblivosť kĺbov. Sú tiež veľkým zdrojom vitamínu D, ktorý uľahčuje vstrebávanie vápnika. Orechy (predevšetkým vlašské), ľanové, tekvicové a slnečnicové semienka - sú výborným a bohatým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín.
Kolagén je hlavnou bielkovinou spojivových tkanív. Vytvára štruktúru šliach, väzív, kĺbov a medzistavcových platničiek. Práve na ňom závisí sila a odolnosť našej chrupavky. Kolagén je tak považovaný za nenahraditeľnú zložku pri tvorbe kostí.
Bohužiaľ, keď dosiahneme určitý vek, naše telo začne produkovať výrazne menšie množstvo kolagénu. Krátko po 25. roku života náš organizmus prestane produkovať dostatočné množstvo bielkovín, ktoré sú potrebné na niektoré fukncie nášho tela. Nedostatok kolagénu sa najviac objavuje u žien po 45. roku veku, ktorých telo už produkuje menej ako 50 % potrebného množstva.
Zlá strava, ochorenie, nezdravý životný štýl alebo veľmi intenzívne športové tréningy sú ďalšími faktormi, ktoré znižujú schopnosti nášho tela dostatočne dopĺňať chýbajúci kolagén. Nedostatok kolagénu sa okamžite odráža v nedostatočnej produkcii synoviálneho moku v kĺboch. Pokiaľ sa to stane, ľudia začínajú pociťovať problémy pri pohybe a fyzických aktivitách.
Naše webové stránky používajú súbory cookies. Pokračovaním súhlasite s ich používaním. Viac informácií Pravidlá ochrany súkromia a zásady cookies.